Doemdenken stoppen met deze 4 stappen

Doemdenken stoppen met deze 4 stappen

0 Shares
0
0
0
0
0

Doemdenken wordt ook wel het denken in scenario’s genoemd. Je denkt meteen aan dingen die mis zouden kunnen gaan in een bepaalde situatie. Of dit nu gaat om een presentatie die je moet geven of om een berichtje van iemand die dringend iets met je moet bespreken. Je gaat meteen van het ergste uit. Herken je jezelf hierin? Met deze stappen kun je het doemdenken stoppen.

Wat is doemdenken?

Doemdenken is in scenario denken. Je gaat altijd van het ergste uit, terwijl je eigenlijk nog niet weet wat er te gebeuren staat. Je ziet de toekomst van tevoren al somber in. Je hebt hierdoor geen vertrouwen in de toekomst of een bepaalde situatie.

Door iedere keer toe te geven aan deze gevoelens kan het doemdenken alleen maar erger worden, zeker als het scenario wat je van tevoren had bedacht al eens uit is gekomen. Heel zonde, want het gebeurt bij de kleinste dingen en het kan echt je leven gaan beïnvloeden.

Dus raak jij in paniek als je een presentatie moet geven, nadenkt over de toekomst, iemand dringend iets met je moet bespreken of als iemand naar jouw idee heel afstandelijk doet? Dan is het tijd om te oefenen om het doemdenken te stoppen en uiteindelijk af te leren. Zo kun je eindelijk positief, of in ieder geval po-si-tie-ver, in het leven staan.

Doemdenken stoppen

Je hebt niet voor niets tot dusver gelezen. Je wilt weten hoe je het doemdenken stopt en kunt afleren. Onthou dat deze stappen je helpen, maar dat het wel belangrijk is om ze te blijven herhalen. Het zijn oefeningen die je een aantal keer moet doen, voordat ze een gewoonte worden en de volgende keren vanzelf zo gaan.

1. Herken je denkpatroon

De eerste belangrijke stap is het herkennen van je denkpatroon. Je moet wel doorhebben wanneer je aan het doemdenken bent om het tegen te gaan. Meestal gebeurt dit net nadat je iets hebt ontdekt of wanneer je tijd hebt om over een bepaald onderwerp na te denken. Als je merkt dat het piekeren begint, sta dan stil bij deze gedachten en probeer te bevatten wat er allemaal in je gedachten omgaat.

Als je niet direct door hebt dat er gedachten door je hoofd heengaan, kan het ook zijn dat je iets merkt aan je emoties. Misschien zit je ineens minder lekker in je vel, voel je jezelf down of voel je juist dat je paniekerig wordt. Probeer dan stil te staan bij waar deze emoties vandaan lijken te komen. Het kan helpen om dit op te schrijven.

2. Laat je gedachtes los

Je gedachtes loslaten kan je helpen om het doemdenken even op pauze te zetten. Je kunt je gedachtes loslaten door bijvoorbeeld een frisse neus te halen door te wandelen in de natuur, te mediteren of te luisteren naar bepaalde solfeggio frequenties. Zo zou ik voor deze situatie de solfeggio frequentie in 396 Hz aanraden.

Doordat je jouw gedachtes loslaat door te wandelen, te mediteren of muziek te luisteren sta je weer open voor nieuwe gedachtes. Het wordt gemakkelijker om tijdens één van deze activiteiten te relativeren. Want hoe erg is het nou echt? En in hoeverre weet ik zeker dat dit gaat gebeuren? Vaak is het vele malen minder erg dan we denken en weten we ook absoluut niet wat er gaat gebeuren.

3. Het doemdenken stoppen met positieve gedachtes

De bovenstaande stap zou je al heel erg moeten helpen om jezelf beter te voelen. Alleen je gedachten omzetten naar positieve gedachtes geeft je net dat extra duwtje in de rug. Bovendien helpt het je heel erg om te oefenen met positief denken, zodat dit jouw nieuwe standaard wordt. Een positieve mindset is iets wat voor iedereen haalbaar is, maar wel oefening voor nodig is.

Probeer nu in plaats van het negatieve scenario denken eens een positief scenario te bedenken. Het kan namelijk ook gewoon heel goed aflopen! Zo kan het dringende telefoontje ook zijn om je goed nieuws te geven, je presentatie heel soepel verlopen en doet iemand misschien een beetje afstandelijk, omdat hij of zij vermoeid is en heeft het niets met jou te maken.

Merk je wat voor fijn gevoel dit je meteen geeft? Je zit meteen een stuk lekkerder in je vel en je gaat gemakkelijker weer in het nu leven, zonder teveel over de toekomst na te denken. Dit kun je ook doen met iedere negatieve gedachte die in je opkomt, draai hem gewoon om!

4. Zoek een helpende hand

Ben je een echte doemdenker? Dan kan het heel erg helpen om een helpende hand te zoeken. Iemand met wie je hierover kunt praten en die je kan helpen om de positieve kant van een situatie te zien. Dit kan een vriend(in), familielid of partner zijn.

Wanneer je merkt dat je dit al heel lang doet en snel weer terugvalt in oude patronen, schroom dan niet om eens een gesprek aan te vragen met de huisarts of een psycholoog. Als je het lastig vind om dit met anderen te bespreken kan het heel erg helpen om het gesprek juist hier aan te gaan.

5. Doemdenken doet iedereen wel eens

Raak nu niet gefrustreerd als je jezelf betrapt op doemdenken, maar doorloop deze stappen. Iedereen doet wel eens aan doemdenken en iedereen heeft wel eens negatieve gedachtes. Het is niet erg, maar het gaat erom wat je ermee doet. Als je aan jezelf blijft werken en gemiddeld gezien wel vaker positief denkt dan negatief, dan ben je al op de goede weg. Iedere stap is er één!

Fouten maken is oké

Wees absoluut niet bang om te falen. Iedereen maakt fouten en van fouten kun je juist leren. Je kunt daarom beter uitdagingen aangaan en ze niet uit de weggaan om het doemdenken te stoppen. Als je keer op keer bewijst dat je het wel kan, dan wordt het steeds lastiger om die negatieve scenario’s te geloven.

Nu je erachter bent dat je een doemdenker bent, ben je er ook op tijd bij om het doemdenken te stoppen. Werk aan jezelf, werk eraan om je zelfvertrouwen te vergroten en verdiep je eventueel in de law of attraction. Iedereen kan positiever denken, dus jij ook!

0 Shares
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *