Dat jezelf leren kennen een zoektocht is, is wel duidelijk. We kunnen uren nadenken over bepaalde levensvragen en de zoektocht is eigenlijk nooit echt klaar. In dit artikel geef ik je graag wat tips over hoe je jezelf beter kunt leren kennen en waar je extra aandacht aan mag besteden.
Waarom zou je tijd besteden aan jezelf leren kennen?
Hoewel we denken dat we onszelf heel goed kennen, zijn er altijd nog wat dingen die we nog over onszelf moeten ontdekken. We hebben er misschien nooit echt bij stilgestaan of waren simpelweg afgeleid door allerlei mensen of dingen om ons heen. We kunnen meestal heel verbaasd zijn als iemand met wie je close bent iets vertelt wat jij nog niet over hem of haar wist, maar er zijn binnen onszelf ook dingen die we misschien nog niet weten of nog niet hebben ontdekt.
Daarnaast hebben we door ons leven heen eigenlijk continu nieuwe hobby’s en interesses. Waar we het vroeger misschien leuk vonden om met poppen te spelen, is dat nu helemaal niet meer ons ding. We worden ouder en daarmee veranderen ook onze interesses en de kijk op het leven. Het is daarom helemaal niet zo gek om af en toe te reflecteren op jezelf en daar eens in de zoveel tijd een moment voor te nemen.
Als je in jouw leven voldoende tijd besteedt aan het leren kennen van jezelf, dan weet je ook wanneer het tijd is voor een volgende stap. Wanneer je bijvoorbeeld klaar bent om door te groeien in je baan, eens iets nieuws uit te proberen op sportgebied of om een andere nieuwe gewoonte aan te leren. Het hoeft niet heel groot te zijn, maar door jezelf te leren kennen voorkom je in feite dat je stil blijft staan en stopt met het ontwikkelen van jezelf. Zo kun je jouw leven continu leuk houden!
Hoe kun je jezelf leren kennen?
Jezelf leren kennen is niet gemakkelijk. Het is niet iets wat je van de één op de andere dag direct weet. Gelukkig zijn er wel een aantal handige tips om je leerproces bij te houden en jezelf zo niet uit het oog te verliezen.
Tijd nemen om na te denken
We razen snel door van de ene naar de andere taak of activiteit. Jammer genoeg nemen we daardoor niet altijd de tijd om na te denken en stil te staan bij wie we zijn en wat we willen. Het is goed om iedere dag even een momentje voor jezelf te nemen, zonder afleiding. Dit kun je doen door te mediteren of door in een dagboek je gedachten van je af te schrijven.
Mediteren en het schrijven in een dagboek kunnen je onverwachts al snel antwoord geven op bepaalde vragen. Door stil te staan bij wie je bent en wat je echt wilt, zul je ook vanzelf het antwoord vinden. Dit klinkt heel zweverig, maar dat is het absoluut niet. Vaak weten we namelijk onbewust ontzettend goed wie we zijn, maar soms verliezen we dit uit het oog.
Wanneer je hier niet aan uitkomt en geen idee hebt wie je bent, dan kan het helpen om alleen op reis te gaan. Jezelf leren kennen door te reizen is een methode die veel wordt toegepast door mensen die net klaar zijn met studeren en niet weten wat voor baan nu echt bij hun past. Het alleen op reis gaan en ook echt de tijd voor jezelf te nemen, helpt je misschien om jezelf te herontdekken.
Weet je wat je wilt? Doe het!
Zodra je ontdekt hebt wat je precies wilt, doe het. Het is zo verleidelijk om zo’n doel voor je uit te stellen, maar grote kans dat het dan helemaal nooit gaat gebeuren. Wanneer we zo’n doel hebben en we blijven het uitstellen, dan komen we echt in een sleur terecht. Je doet niet wat je leuk vindt en je hebt het gevoel dat je iets mist.
Het is inderdaad heel lastig om vanuit het niets aan een groot doel te werken. Alleen de kunst is juist om dat grote doel voor jezelf op te delen in kleine behapbare stapjes. Al voer je iedere week één klein stapje uit, dan ben je al veel verder dan nu en wanneer je helemaal niets doet.
Persoonlijkheidstest
Wat mij heel erg heeft geholpen om mezelf te leren kennen is een persoonlijkheidstest. Een persoonlijkheidstest helpt je vooral om verbanden te leggen en te concluderen waarom je bent wie je bent. We vergelijken onszelf zo vaak met anderen en dat stemmetje in ons hoofd helpt dan niet echt mee aan de vraag: waarom ben ik anders? Het kan zijn dat je hier in bepaalde situaties mee worstelt en daar kan een persoonlijkheidstest je absoluut bij helpen.
Jezelf leren kennen met een boek of cursus
Tot slot zijn boeken en cursussen om jezelf te leren kennen heel raadzaam. De reden dat je jezelf wilt leren kennen komt vaak voort uit de behoefte om jezelf te ontwikkelen. Een boek of cursus kan je heel erg helpen om dit stap voor stap aan de hand van uitleg en opdrachten te doen.
Het handige e-book “Word de beste versie van jezelf” van Jerik van Nuenen vind ik hier het beste bij aansluiten. In dit e-book vind je maar liefst 33 hoofdstukken om jezelf te leren kennen. Je ontdekt waar je passie ligt en welke punten in je leven wat aandacht van je vragen. Op die manier leer je jezelf niet alleen kennen, maar werk je ook meteen aan een betere toekomst voor jezelf. Bovendien ontvang je bij je bestelling een gratis extra e-book met 150 vragen voor inzicht in jezelf om jezelf beter te leren kennen. Een mooie aanvulling op dit artikel!
Vragen om jezelf te leren kennen
Wil je jezelf meteen een aantal vragen stellen? Met behulp van deze vragen leer je jezelf meteen wat beter kennen. Het is geen probleem als je hier niet meteen het antwoord op weet. Alleen probeer er dan op een later moment, bijvoorbeeld tijdens een meditatie nog eens over na te denken. Waarschijnlijk komt het antwoord je ineens tegemoet.
- Hoe zou ik mezelf omschrijven als iemand vraagt: wie ben je?
- Wat is mijn top 3 van dingen die ik het liefste doe?
- Wanneer ben ik op mijn gelukkigst?
- Wat houdt mij tegen om gelukkig te zijn en mijn dromen na te jagen?
- Wat zijn de dingen waar ik goed in ben en meer mee zou kunnen doen?
- Ben ik altijd mezelf?
- Wat zijn mijn minder goede eigenschappen en kan ik daar iets aan verbeteren?
- Waar kan ik me aan irriteren en waar komt dat gevoel vandaan?
- Hoe wil ik dat mijn leven er over 1, 5 of 10 jaar uitziet?
- Wat is een goede gewoonte die ik zou willen aanleren?
- Wat zou ik doen als geld geen rol speelde en ik de enige op de wereld zou zijn?